Wandelen zonder trekken “Hoe dan!?”

Dit is een erg veel gehoorde vraag. En ik kan u verzekeren dat dit inderdaad niet het makkelijkste onderdeel van de opvoeding van uw pup is.

Het oplossen van dit probleem begint zoals bijna altijd bij het aanleren van hetgeen u van uw hond verwacht. In deze situatie dus; u wilt dat u met uw hond kunt wandelen terwijl de lijn slag blijft.

Hier een paar tips (en valkuilen!): U begint deze oefening in een prikkelarme omgeving, bijvoorbeeld uw huis of tuin.

– Allereerst moeten we de hond leren dat als u met een open houding achteruit loopt, hij met u mee moet lopen. U heeft het uiteinde van de lijn met uw rechter hand vast en met uw linker hand bepaalt u de lengte van de lijn. U doet een paar passen achteruit en zodra de hond met u mee beweegt geeft u met uw stem aan dat hij op de goede weg is door een ‘goed zo’ of ‘brave hond’ te zeggen. Als hij 3 of 4 stappen met u mee is gelopen geeft u hem een beloning.

– Daarnaast gaat u oefenen op het ontspannen stilstaan. Zodra u stil staat en de hond zonder spanning op de lijn bij u in de buurt blijft, gaat u hem ook hiervoor belonen.

– Vervolgens zet u een stap naar voren. Als hij met u mee loopt geeft u hem ook hier een beloning voor. Zo gaat uw hond begrijpen dat het hem iets oplevert als hij bij u in de buurt blijft. U doet opnieuw een stap naar voren en beloont de hond. Dit herhaalt u een keer of 5.

– Gebruik de open lichaamshouding en loop weer een stukje naar achteren als de hond uw signaal heeft begrepen en met u meeloopt achteruit, moedigt u hem weer aan met uw stem zodat de hond begrijpt wat we van hem verwachten. Vervolgens loopt u weer naar voren. Als hij weer ontspannen naast u loopt beloont u opnieuw.

– U blijft steeds maar voorwaarts lopen zolang als er geen spanning op uw lijn staat en geef de hond afhankelijk van wat hij aankan om de zoveel stappen een beloning.

Bij het wandelen zonder trekken hoeft hij niet constant oogcontact met u te houden hij zou ook nog mogen snuffelen. De enige regel is: er mag geen spanning op de lijn staan.
Zodra er spanning op de lijn komt te staan, stapt u weer met een open lichaamshouding achteruit en start de oefening opnieuw.

Valkuilen
• Te kort belonen; de hond blijft de omgeving leuker vinden
• Te weinig opbouw / te grote stappen; de hond begrijpt de oefening niet
• Te langzaam lopen; bij elke stap komen er nieuwe prikkels binnen
• Een te korte lijn; langer dan 2 meter is ideaal (met een kortere lijn kan hij niet snuffelen)
• Niet prikkelarm beginnen; hij is niet in staat nieuwe informatie te verwerken
• Onduidelijke communicatie; hij begrijpt uw verwachting niet.

Het allerbelangrijkste bij deze oefening is: consequent herhalen!