Verzekeren of niet verzekeren?

Een hondenverzekering, Ja of Nee?

Deze vraag krijgen wij heel vaak en het is inderdaad een ingewikkelde keuze. Over het antwoord op deze vraag hebben wij dan ook lang nagedacht.

Na een kleine enquête onder (oud-) cursisten, dierenartsen, onze instructeurs en diverse verzekeraars kunnen we deze vraag nu echter volmondig met JA beantwoorden. Als we de voor- en nadelen even naast elkaar zetten kunnen we stellen dat een hondenverzekering gemoedsrust geeft en het financiële risico van het bezit van een hond aanmerkelijk verkleind.

De kosten van de premie van een dergelijke verzekering zijn natuurlijk wel een nadeel. Het premiebedrag is afhankelijk van de leeftijd van de hond, het ras, gewicht e.d. en de dekking van de verzekering verschilt enorm per verzekeraar. Kortgezegd kunnen we wel stellen dat het het interessants is om uw hond al zo jong als mogelijk te verzekeren. Puppy’s zijn vertederend, maar ook avontuurlijk, speels en bewegelijk. Een ongelukje kan dus ook zomaar gebeuren. De kans op “schade” is dus groter. Tevens behoeft u puppy ook best wel wat medische zorg in deze fase van zijn leven, denk bijvoorbeeld aan castratie of sterilisatie of aan preventieve zorg (bijv. vlooienmiddel of vaccinaties). Tel daarbij op dat als u uw puppy reeds vanaf jonge leeftijd verzekert (dus terwijl deze gezond is) hij ook op latere leeftijd van de juiste zorg verzekerd is. Een oudere hond met reeds eventuele mankementjes is immers nagenoeg niet meer te verzekeren en medische zorg kan dan erg in de papieren lopen.

Ons advies is dus; Verzeker uw puppy minimaal het eerste jaar van zijn leven, geef uw pup een medisch onderzoek voor het verstrijken van het eerste (polis)jaar en bepaal dan of u uw verzekering prolongeert.

Wellicht ten overvloede willen wij nog wel nadrukkelijk melden dat er veel verschillen zijn tussen de diverse verzekeringsmaatschappijen. Verdiep u hier dus goed in! Wij maken hier geen reclame voor een verzekeringsmaatschappij, maar als vragen heeft op dit punt, mailt u ons dan even of bezoek onze PuppyPraat, (iedere zaterdag om 13.30u in Ranzijn Tuin & Dier te Alkmaar).

Ik hoop uw keuze over het al dan niet verzekeren van uw hond iets makkelijker gemaakt te hebben.

Met vriendelijke groet,

Lesley van Alfen