Ras van de maand Maart: de Rottweiler

Wist je dat de Rottweiler tot één van de aller oudste
hondenrassen behoord?

Ze kwamen al voor in de Romeinse tijd daar beschermde ze de mensen en dreven hun vee. In de Duitse Rijkstad Rottweil kregen deze honden hun naam.

Grote knuffelkonten
De Rottweiler is vriendelijk, vredelievend, aanhankelijk en werkwillig. Ze komen graag bij je liggen en zijn dol op kroelen en knuffelen. Toch zijn het zeker geen allemans vrienden. Vooral op latere leeftijd kunnen ze gereserveerd worden naar onbekende mensen en honden. Juist daarom is het als eigenaar van de Rottweiler extreem belangrijk de hond goed te kunnen lezen, zodat je de hond niet in een situatie plaatst waarin hij het zelf moet oplossen. Doe je dit wel dan zal de Rottweiler zelfstandig de beslissing nemen. Door zijn grote bijtkracht en ongevoeligheid voor pijn. Kan dit grote gevolgen hebben.

Uitdaging voor hem en mij
Je grootste uitdaging als eigenaar van de Rottweiler is het goed leren lezen van je hond en daarop te anticiperen. Daarnaast is samenwerking met de hond belangrijk. Door zijn grote werkwilligheid is de Rottweiler altijd bereid om voor zijn baas te werken!

De Rottweiler heeft over het algemeen niet extreem veel lichaamsbeweging nodig, wel vinden ze het heerlijk om lekker te scharrelen en snuffelen. Het is belangrijk om de Rottweiler te voorzien in genoeg mentale uitdaging, denk hierbij aan hersenwerkjes voerspellen en nieuwe oefeningen.

De lichamelijke verzorging van de rottweiler is eenvoudig.Een regelmatige borstelbeurt is voor zijn vacht voldoende om deze op pijl te houden. Het zijn over het algemeen makkelijke eters wel moet het zijn voeding van goede kwaliteit zijn om
darmproblemen te voorkomen.

Vriendelijk doch dwingend advies:
Koop een rottweiler altijd bij een goed  aangeschreven fokker. Een goede fokker weet wat zowel de lichamelijke als gedragtechnische aspecten zijn waar hij rekening mee moet houden. Dit begint al in de keuze welke reu en teef een nestje krijgen maar ook hoe de eerste socialisatieperiode bij de fokker thuis verloopt. Deze periode is een blauwdruk voor de rest van zijn leven en hier dient uitermate zorgvuldig mee te worden om gegaan. Natuurlijk is het vervolgens aan de nieuwe eigenaren dit proces door te zetten om de kleine pup op te kunnen laten groeien tot stabiele hond.

Sterke kanten van het ras:
 Werkwillig
 Trouw
 Evenwichtig

Eventuele valkuilen:
 Agressie tegen onbekende mensen of honden
 Zelfstandig beslissingen nemen
 Jachtdrift/prooidrang