Ras van de maand April: De Beagle

De Beagle is een echte jachthond met een fantastisch ontwikkelde neus. Ze lopen het liefst met hun neus over de grond en zijn dol op eten. Het zijn vrolijke, stabiele en zelfstandige honden. Ondanks dat zijn ze niet graag alleen.

Als we kijken naar de herkomst van de Beagle zijn ze gefokt voor de jacht op klein wild zoals konijnen en hazen. Ze jagen in een meutes van wel 20 honden waar de jagers achter de honden aanlopen. Ze moeten zelfstandig het wild zoeken en dan luid blaffend het wild opjagen. Binnen een meute Beagles is een duidelijke taakverdeling. Er is een leider, een aantal honden die aan de buitenkant lopen en een groep volgers (vaak de onervaren honden) deze manier van jagen heet beagling.

Over het algemeen is de Beagle een sociale hond zowel naar bekende als onbekende. Ook kunnen ze goed met kinderen en andere honden.
Het is belangrijk om deze honden voldoende beweging te geven en zijn ze gek op spelen.
Door hun compacte lichaamsbouw hebben ze deze beweging nodig om niet te zwaar te worden. Ze zijn heel vatbaar voor overgewicht en kunnen daardoor sloom en energieloos worden. Bij een jonge hond zul je dit nog niet merken. De Beagle heeft veel behoefte aan uitdagingen. Bij een gebrek hieraan kunnen ze gaan slopen of overmatig gaan blaffen.

Door hun volhardendheid is het ook belangrijk dat een Beagle voldoende rust krijgt. Vooral jonge honden vinden het moeilijk om zelf hun rust te pakken.
Ook is het belangrijk om het alleen thuis blijven goed aan te leren, omdat het echte meute honden zijn kunnen ze dit moeilijk vinden.
Wees binnen de opvoeding van een Beagle consequent en duidelijk maar ook geduldigheid is van groot belang.
Werk aan een goede band met de hond zodat u zijn aandacht kunt krijgen in moeilijke situaties. Verdiep u goed in zijn gedrag zodat je ongewenst gedrag zoveel mogelijk kunt voorkomen en het gewenste gedrag kunt aanleren.

Op de foto:
Onze kleine knappe MOOS met haar baas tijdens de training van VAN ALFEN Puppyscholen in Ranzijn Tuin&Dier Alkmaar (blok 2)