Het onderdeel ‘zelfbeheersing’ is een zeer veel behandeld onderdeel tijdens De Opleiding.
Inschrijven voor dit traject kan wanneer uw hond tussen de 8 en 14 weken oud is. 

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing noemen we ook wel impulscontrole. Wanneer een hond iets hoort, iets ruikt of ziet (ongeacht wat het is)  dan is de kans heel groot dat hij hierop reageert . Het is aan ons om de hond te leren wat een gewenste reactie zou zijn.

Het is onze taak om de hond aan te leren dat hij zijn impulsen onder controle moet houden. In heel veel gevallen is dit een stuk veiliger voor zowel de hond als de omgeving. Dat de hond gepast op impulsen reageert is niet alleen voor ons fijn maar ook voor de hond, want het zal betekenen dat de hond weet wat er van hem verwacht wordt in welke situatie. Voor uw hond is het prettig dat hij niet overal op hoeft te reageert en overal door afgeleidt wordt.

De denkwijze van een hond zijn hele leven lang:

 Levert bepaald gedrag (voor de hond)  iets op dan zal hij dit gedrag herhalen, levert het gedrag (voor de hond) niets op dan zal het uitdoven (stoppen met bestaan)

Met deze wetenschap zouden we bij het aanleren van zelfbeheersing oefeningen kunnen stellen dat we de momenten waarop de pup rustig is moeten belonen. Dat is zeker waar!!! Vooral buiten huis.

Helaas is dat alleen niet voldoende we moeten er ook voor zorgen dat de we een haalbare situatie creëren, net als met iedere andere oefening die we aanleren beginnen we prikkelarm.

Begin bijvoorbeeld in huis, lijn uw hond aan en ga rustig aan tafel zitten. Het maakt niet uit of de hond, staat, zit of ligt zolang de lijn maar ontspannen is.

Als de hond dit een aantal seconden vol houd geeft u hem een beloning. hierna pakt u bijvoorbeeld de krant en gaat weer zitten. U leest voor een aantal seconde de krant zodat u geen oogcontact maakt met de hond en geeft de hond weer een beloning.

Daarna herhaald u de oefening een aantal keer en steeds laat u iets langer uw ogen niet op de hond gericht. Tot u bijvoorbeeld 5 minuten lezen kan zonder naar de hond te kijken, zonder dat de hond aan de lijn heeft getrokken.

Vanaf dat moment kunt u de prikkels van buitenaf gaan vergroten maar maakt u automatisch de tijd korter.

Bijvoorbeeld:

U bent buiten met de hond aan het wandelen en u gaat op een bankje zitten. Regels blijven hetzelfde: als u even voor u hebt gekeken en de hond is rustig blijven staan zitten of liggen zonder spanning op de lijn mag u hem weer belonen. Daarna gaat u de oefening steeds een beetje uitbouwen in de tijd dat u daar blijft zitten zonder oogcontact, natuurlijk mag u wel eens naar hem kijken maar constant oogcontact zorgt er vaak voor dat hij dat als onderdeel van de oefening ziet en dat is nou net lastig als u bijvoorbeeld door iemand word aangesproken en u een beroep wilt doen op de zelfbeheersing van uw hond.

Als de hond ook de voorgaande oefening beheerst kunt u deze uitbouwen naar meerdere plekken, denk hierbij aan; het zitten op een terrasje, het oversteken, een tuincentrum of bij de dierenarts.

Realiseer u goed dat er met deze oefening veel van de hond gevraagd wordt. Daarom moeten we er voor zorgen dat we deze oefeningen goed belonen en vaak maar kort oefenen.

Voor veel honden zijn bewegende objecten een nog grotere uitdaging.

Daarom is bijna niets zo belangrijk als uw jonge pup leren zich rustig en zelfbeheerst te gedragen in het bij zijn van bewegende objecten. Dit kunnen fietsers, auto’s, hardlopers, schapen, eendjes maar  bijvoorbeeld ook spelende kinderen zijn. Dit zijn maar een paar voorbeelden want ga maar eens na hoeveel bewegende objecten je op een wandeling tegen komt.

Voor de hond is het heel natuurlijk gedrag om bewegende objecten na te jagen, dit is ook sterk van het ras afhankelijk maar dit natuurlijke gedrag zit eigenlijk in iedere hond. Omdat iedereen zich goed kan voorstellen dat dit niet wenselijk is of eigenlijk zeer problematisch is als jou hond straks achter rennende kinderen, weg vliegende eenden, katten en ga zo maar door aan jaagt, is het heel belangrijk om hier al vroeg mee bezig te zijn.

Wat we moeten doen is eigenlijk heel erg simpel:
Beloon altijd voor rust

Bent u met uw pup aan het wandelen en je ziet op een veldje kinderen voetballen ga op een bankje zitten geef de hond geen commando maar beloon voor rust. Of dit nou zittend staand of liggend is maakt helemaal niets uit als hij maar rustig is.

Hij mag er natuurlijk wel naar kijken maar er niets mee doen.

Plaatsen waar je goed kunt oefenen:

  • De in en uitloop voor een supermarkt
  • Een fietspad
  • De kinderboerderij
  • Een speelveldje voor kinderen
  • Eendjes langs het water

Ga nooit te dichtbij staan maar bekijk alles van een afstandje anders is het misschien voor jou pup helemaal niet haalbaar om zich rustig te gedrag.

Heeft u hier vragen over of wil u meer informatie neem dan contact met ons op wij zijn er om u te helpen.

Vragen over dit onderdeel? 
Advies nodig?

Natuurlijk staan wij u graag te woord! 

Wij zijn telefonisch te bereiken op:

0637197787