Het onderdeel ‘prikkels’ is een zeer veel behandeld onderdeel tijdens De Opleiding’.
Inschrijven voor dit traject kan wanneer uw hond tussen de 8 en 14 weken oud is. 

Prikkels

Stelt u zich eens voor, dat alles wat u om u heen ziet, u voor de aller eerste keer ziet.
Als u uw ogen dicht doet, alles wat u hoort, u voor het eerst hoort.
Als u uw neus ophaalt, u alles wat u ruikt voor het eerst ruikt.
Dit alles zonder vast te kunnen stellen wat het is, waar het vandaan komt en of het iets leuks zou zijn of dat het u in gevaar gaat brengen.

Bovenstaande maken onze puppy’s de gehele dag mee. 
Allemaal nieuwe indrukken die een betekenis moeten krijgen, allemaal prikkels van buitenaf die hij nog moet ontdekken en die normaal voor hem moeten worden. Dit is op zichzelf staand een enorme opgave! Daarnaast  willen wij als eigenaren van deze (net op eigen benen staande) pup ook nog eens veel van hem. Zo moet hij: een halsbandje om, aan een lijntje wandelen, kennismaken met andere mensen/kinderen/honden, de auto in en ga zo maar door.

Onderweg naar bijvoorbeeld het park, voelt, ruikt en hoort de pup ook nog een heleboel onbekende dingen. Denk aan fietsers, een andere ondergrond aan je voeten, de wind door de bomen en misschien wel een vrachtwagen

Al deze dingen noemen we prikkels. Zoals u wellicht begrijpt hebben we er ontzettend veel. Uw kleine pup hier bekend mee laten worden noemen we socialiseren.

Bij socialisatie leert een hond de nabijheid van andere levende wezens te accepteren en op een sociaal wenselijke manier met hen om te gaan.

De periode waarin een pup het meest open staat voor leren en nieuwe ervaringen wordt ook wel de socialisatieperiode* genoemd en idealiter vindt het socialiseren zoveel mogelijk plaats in deze periode. Tijdens het socialiseren hoort hij – onder de juiste begeleiding – in contact te komen met zoveel mogelijk verschillende mensen, dieren en objecten.

Hoewel lichamelijk contact hierbij belangrijk is, is het raadzaam om bepaalde grenzen te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld wel met hem naar een kinderboerderij om hem kennis te laten maken met de aanwezige dieren maar lang niet alle dieren zullen het op prijs stellen als hij ze aan wil raken. Leer hem daarom dat hij ook gewoon naar deze dieren kan kijken zonder dat hij er iets mee hoeft te doen.

Laat de pup rustig kennismaken met de wereld. Trek hem niet een rondje door bijvoorbeeld de Ranzijn maar neem hem mee in een wagentje of op je arm  en laat hem kleine stukjes kijken en snuffelen.

Positieve ervaringen zijn bij het socialiseren van het grootste belang. De pup is nu immers nog lekker onbevangen en nieuwsgierig en zijn reacties zijn nog niet gekleurd door gebeurtenissen uit het verleden. Als hij de kans krijgt negatieve associaties te ontwikkelen, kan dit de basis vormen voor toekomstige problemen.
Stel, hij wordt hardhandig vastgepakt door een kind of door een man met een baard; dit levert onprettige gevoelens op en hij leert dus in feite dat kinderen of mannen met baarden beter vermeden kunnen worden. Zeker als hij hierna geen positieve ervaringen meer opdoet met dit soort mensen, kan er uiteindelijk problematisch en ongewenst gedrag ontstaan. Zo kan hij bijvoorbeeld heel angstig worden zodra er een man met een baard opduikt, of hij kan agressief reageren als een kind hem probeert te aaien.

Door positieve ervaringen en associaties zal hij echter leren dat hij niks te vrezen heeft op de wereld en zal zijn angst voor het onbekende verminderen. Ook zal hij hierdoor sneller herstellen van eventuele schrikreacties.

 door de pup geleidelijk en herhaaldelijk bloot te stellen aan verschillende prikkels went hij eraan en leert hij ze te negeren. Deze prikkels kunnen bestaan uit voorwerpen, geluiden, geuren, situaties of andere levende wezens. Je kan het zien als een onmisbare aanvulling op of uitbreiding van het socialisatieproces.

Tijdens het socialiseren leert hij vooral dat andere levende wezens léuk zijn maar aan de andere kant wil je ook weer niet dat hij overal vol enthousiasme op af stuitert.  Hij moet ook leren dat hij er bepaalde prikkels zijn waar hij niks mee hoeft te doen en waar hij gewoon voorbij kan lopen zonder erop te reageren. Denk hierbij aan rennende kinderen, boerderijdieren, aangelijnde honden, fietsers, joggers, paarden, enz.

Hetzelfde geldt voor allerlei dagelijkse geluiden en voorwerpen, zoals de stofzuiger, de wasmachine, een druk schoolplein, rollende kliko’s of het lopen over verschillende ondergronden. Dit zijn allemaal zaken waar je in eerste instantie misschien niet zo snel aan denkt maar dat is eigenlijk precies waar het om gaat; dingen die je zélf allang als normaal beschouwt, zal de pup ook als normaal moeten gaan ervaren.

Socialisatie is heel belangrijk voor puppy’s. Daarmee creëer je een stabiele hond. Wees je er wel van bewust dat socialisatie heel veel energie kost voor de pup.

Tegenover al die prikkels is het daarom belangrijk om de pup genoeg rust te geven. Bijna alles wat een pup meemaakt verwerkt hij in zijn slaap.

Rust krijgt hij het beste in zijn bench.  Door de bench ‘af te sluiten’ is het voor veel puppy’s fijn als we daar een kleed overheen leggen zodat hij lekker beschermd ligt.

Als je de pup naar de bench brengt zorg er dan voor dat hij even iets te doen heeft bijvoorbeeld door een Kong te vullen met iets lekkers.

Daarna is het de bedoeling dat de pup gaat slapen. Voor sommige hondjes is dit een eitje voor andere een stuk lastiger maar voor allemaal ontzettend belangrijk.

Geef je pup de kans om te gaan slapen en voorkom overprikkeling.

Overprikkeling kan gepaard gaan met heel veel gedragingen zoals hevig bijten, springen, stuk maken en racen door het huis . Daarnaast kan een hond ook stress krijgen van de vele prikkels, dat kan uiten in bijvoorbeeld slappe ontlasting en overgeven.
Overprikkelen is onverstandig en overbodig. Wees bewust van het feit dat uw pup voldoende slaap nodig heeft ook al oogt hij niet zo. 
Maatstaaf: uw kleine pup moet overdag net ongeveer net zoveel slapen als dat hij wakker is.

symtomen van overprikkeling:

 • Sloop gedrag
 • Stress signalen (hijgen, tongelen, beven/trillen, grote pupillen, ijsberen, overmatig likken enzovoort)
 • Onbesuisd (zonder doel)  rondrennen
 • Hyperactiviteit
 • Overmatig blaffen/piepen
 • Niet meer luisteren
 • Concentratie problemen
 • Bijterig worden
 • Happen
 • Onrustig zijn
 • Overal op reageren (extreem alert zijn)

Voorkom overprikkeling door u pup van voldoende rust , ontspanning en slaap te voorzien.

Heeft u hier vragen over neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Vragen over dit onderdeel?

Advies nodig?

Natuurlijk staan wij u graag te woord!

We zijn telefonisch te bereieken op:

0637197787