Het onderdeel ‘hier komen’ is een zeer veel behandeld onderdeel tijdens De Opleiding.
Inschrijven kan wanneer uw hond tussen de 8 en 14 weken oud is. 

Hier komen

Een goede start is het halve werk.

Loslopen is misschien wel de áller belangrijkste oefening van allemaal. We hebben als groot voordeel dat jonge puppen van nature volgen: het is namelijk een roedeldier.

Wat wij moeten doen is dat natuurlijke volgen, super goed belonen zodat het oplopen met ons in stand blijft.

 In de praktijk zien we vaak het volgende: De kleine pup bijt en daar moeten we iets mee, hij springt en daar moeten we iets mee, hij trekt en daar moeten we iets mee, hij eet alles van straat en daar moeten we dan natuurlijk ook iets mee. Het enige wat eigenlijk super goed gaat is het bij je komen. Daardoor denken we al snel dat zit er lekker in en laten we de touwtjes een beetje vieren. Dan wordt de kleine pup groter en daarmee groeit ook de ruimte om hem heen. Hij wordt zelfverzekerder, kent de weg naar huis en heeft ons niet zo hard meer nodig. Dan zien we ineens dat het hier komen minder wordt en het uitdooft . Uitdoven betekend ophoud met bestaan.

Dan heb je ineens een jonge hond die alles interessant vindt je rechts en links voorbij rent in het park, en vooral niet bij je komt.

Wij vinden dit heel zorgelijk want als je hond niet meer komt kan hij niet meer los en als hij niet meer los kan lopen dan ontnemen wij de hond een enorm groot deel van zijn vrijheid waar we in heel veel gevallen probleem gedrag voor terug krijgen.

Daarom gaan we oefenen. 

Om uw hond los te kunnen laten lopen is het van groot belang dat hij komt als u hem roept. Dit moet hij leren. Het is daarom heel belangrijk dat we hem leren wat er van hem verwacht wordt, u moet hem daarbij helpen.

We starten de hier kom oefening in huis of te wel in een prikkel arme omgeving. Omdat aandacht hebben voor u van essentieel belang is bij deze oefening starten we met de ‘kijk eens’

 • Als u in huis bent met de pup en hij heeft aandacht voor uw zegt u enthousiast ‘kijk eens’ en beloond uw pup met iets dat hij lekker vind.

Dit herhaalt u een keer of 5 op minimaal 3 verschillende momenten van de dag.
Vervolgens:

 • Vraagt u de pup naar u te kijken met het commando ‘kijk eens’ wanneer hij niet met u bezig is. Op het moment dat de pup opkijk naar u beloont u hem weer met iets dat hij lekker vindt.

Ook dit herhaalt u een keer of 5 op minimaal 3 verschillende momenten van de dag. Vervolgens:

 • Gaan we het een stapje lastiger maken en gaat u deze beide oefeningen buiten doen.

Dit kan bijvoorbeeld in de tuin maar als u niet in het bezit bent van een tuin kan dit ook buiten met een lange lijn worden geoefend.

Als jullie ook deze oefeningen onder de knie hebben kunnen we de prikkels gaan verhogen. Bij het verhogen van de prikkels dient u ook de beloning van de hond te verhogen. Dat betekend niet dat hij meer snoepjes hoeft te ontvangen maar kiest u voor snoepjes die hij ontzettend lekker vindt.

 • U gaat ongeveer 3 meter van de pup afstaan. U vraagt aan de pup een ‘kijk eens’ en op het moment dat hij naar u kijkt zegt u ‘hier’ en bied hem direct de hand met het lekkers aan.

Deze stap herhaalt u net zolang tot u bijna uw commando ‘hierrrr’ niet uit kunt spreken omdat hij al bij u staat.

 • De vorige stap kunt u nu uitbouwen door het lekkers niet meer in zicht te hebben als de pup bij u komt en eerst de halsband rustig vast te pakken waarna hij alsnog het lekkers zal ontvangen.
 • De pup leert hierdoor dat het vastpakken van de halsband hem iets oplevert. Zo voorkomt u het pak-me-dan-als-je-kan spel. Veel oudere honden hebben geleerd dat wanneer u bij hem bent het lekkers kunnen pakken en daarna heel snel weer weg te rennen waardoor eigenaren vaak de hond proberen te vangen. Dit zien heel veel honden als een grandioos spel en zijn hier over het algemeen veel beter in dan wij.
 • uitbouwen van de oefening kunt u doen door de omgevingsprikkels te verhogen. Zo kunt u dit gaan oefenen op plekken waar de pup niet bekend is. Tuin van kennissen, losloopgebied, bos of stand.

Kijk wel altijd goed naar de veiligheid van de omgeving voor u de pup los laat lopen.

Als u uw pupje net in huis hebt is het natuurlijk niet nodig het jonge hondje meteen en half uur door het park te laten rennen. Zijn botten moeten nog groeien, zijn groeischijven zijn nog heel kwetsbaar en moeten zich nog verder ontwikkelen. Daarom passen wij het beweegprogramma aan op de leeftijd en ras van uw hondje.

De regel ‘elke week dat de pup oud is mag hij een minuut meer wandelen’ is een goede richtlijn.                                                                                                       

Doe het vooral rustig aan met uw pup of jonge hond hij loopt zichzelf al gauw voorbij, zeker tijdens het spelen.

Gooi nog niet met ballen of stokken deze kunnen makkelijk van richting veranderen waardoor uw pup onbezonnen zijn hele lijfje in allerlei richtingen zal draaien. Deze ongecontroleerde bewegingen kunnen veel schaden brengen waar uw pup op latere leeftijd problemen mee kan krijgen. Natuurlijk is het fantastische om uw pup op jonge leeftijd te leren apporteren omdat dit een perfecte manier van samenwerken is. Maar doe dit liever met een zacht flostouwtje, en gooi het niet te ver weg. Dit is een leuk spelletje samen.

Tips:

 • kies een beloning die de hond ontzettend lekker vindt. Denk hierbij aan kipfilet, gedroogd hart, kaas, worst of paté speciaal voor de hond.
 • begin altijd in een prikkelarme omgeving.
 • als u zou willen dat uw hond u beter in de gaten houdt of dat hij dat blijft doen beloon de hond dan als hij uit zichzelf bij u komt of met u meeloopt zonder dat u iets hoeft te zeggen.
 • Komt de pup niet of te langzaam. Roep dan geen ‘foei’ of ‘nee’ we zijn de pup immers iets aan het aanleren, niet afleren.
 • Als de hond los loopt en u roept hem, lijn hem niet gelijk aan om naar huis te gaan, maar geef hem een beloning en laat hem zijn ontdekkingstocht weer voortzetten.

 

Vragen over dit onderdeel? 
Advies nodig?

Natuurlijk staan wij u graag te woord! 

Wij zijn telefonisch te bereiken op:

0637197787