Opgroeiende jonge hond

Wist je dat veel mensen met een jonge opgroeiende hond veel te veel doen?

We zijn ons er vaak van bewust dat we met een pup niet te veel mogen wandelen, rennen en ondernemen. Het kleine beestje heeft namelijk ook nog veel slaap nodig en is snel onder de indruk. Maar als het pup zijn er een beetje af is en hij de 6 maanden heeft gepasseerd nemen we het vaak niet zo nauw meer met de wandel adviezen.

Maar pas op! Uw jonge puber is volop in ontwikkeling !

Rond de pubertijd vindt vaak nog een groeispurt plaats. Groeien gaat vaak niet gelijkmatig en het lichaam van je hond kan in deze periode daardoor echt even uit verhouding zijn. Ook zijn de spieren nog volop in ontwikkeling. Naast dat de hond zijn nieuwe lijf moet leren kennen gaat dit soms ook nog samen met groeipijn. Groeipijn ontstaat op het moment dat de groei van het bot niet in verhouding is met de groei van de bloedvaten. Dit is een pijnlijk proces, botpijn is een diepe pijn, waar je hond erg veel last van kan hebben. En dan hebben we ook nog hormonen en de daarbij behorende hormoonpiek.

Een veel gestelde vraag van cursisten is dan ook:

“Mijn hond wordt steeds drukker en heeft steeds meer energie hoe komt dat? We wandelen wel een keer of 3 per dag een half uur tot drie kwartier, hij komt dagelijks in het park of bos waar hij lekker speelt met andere honden en wij oefenen ook nog met hem.”

Ons aller eerste advies: Ga het heel veel rustiger aan doen met uw kleine driftkikker. Met al deze lichamelijke en mentale veranderingen moeten we niet meer doen maar minder!

Natuurlijk mag hij lekker naar buiten en mag u ook wandelen maar maak lekkere snuffelwandelingen waarin de hond met zijn neus over de grond loopt en de hele omgeving in zich op kan nemen.

Spelen met andere honden is natuurlijk ontzettend goed voor ze maar hoeft echt niet iedere dag.

Als laatste, oefenen. De geleerde oefeningen moeten herhaald worden maar leg de lat niet te hoog en laat uw frustratie geen rol spelen. Vind u dit lastig oefenen dan gewoon wat minder.

Het aller belangrijkste in deze fase is begrip voor je hond! Hij zal u dankbaar zijn!