Een prettige en rustige jaarwisseling

Vuurwerk en puppy’s

Het einde van het jaar komt steeds iets dichterbij. Voor veel mensen een gezellig periode die toch vooral draait om samen zijn en liefde.

Afgelopen week gaf ik één van mijn laatste puppylessen van dit jaar en kreeg ik een vraag van een cursist.

De cursist vertelde dat ze van de week haar zus op visite had en er buiten een harde knal te horen was. Haar kleine pup van 10 weken was hier van onder de indruk een kwam op haar voeten zitten, mijn cursist aaide haar kleine pup waardoor hij ging liggen.

Op dat moment vertelde haar zus dat ze dit gedrag van haar pup absoluut niet mocht belonen en dat ze op moest staan en weg moest lopen zonder de pup nog aandacht te geven. (Omdat de vrouw op deze manier de angst erin zou aaien en haar pup niet zelfstandig zou worden) Ondertussen was de pup hersteld van zijn schrik en liep door de kamer met één van zijn speelgoedjes.

Opnieuw klonk er buiten een harde knal en de pup kwam weer bij haar, nu stond de vrouw op, negeerde haar hond en ging koffie pakken. De kleine pup liep met haar mee en ze reageerde alsof ze de pup niet zag. Daardoor melde de pup zich bij de zus en ook zij stond op en liep weg.

Hierdoor raakte de kleine pup in paniek en begon te hijgen en liep onrustig door het huis. De zus vertelde dat dit zo hoorde en dat het vanzelf zou ophouden. Dit gebeurde ook. Na ongeveer een uur viel hij in slaap onder de salon tafel. Mijn cursist had er die nacht slecht van geslapen en kwam bij mij verifiëren of ze op de juiste manier heeft gehandeld.

“Nee” was het enige antwoord wat ik kon geven.

Ik zag de tranen opkomen in de ogen van mijn cursist want diep van binnen wist ze dat dit mijn antwoord zou zijn.
Ze liet weten dat het helemaal niet goed voelde om hem een uur te laten verdrinken in zijn eigen angst, en dat tegen beter weten in.

Vandaar deze blog.
Voor alle hondeneigenaren van een jonge hond die twijfelen over wat ze moeten doen.

Troost je hond als hij je nodig heeft.
Als je hondje bang is en niet weet wat hij moet doen, moeten wij er voor ze zijn.
Hun rots in de branding.
Juist onze jonge honden hebben nog geen ervaring opgedaan met vuurwerk, dat betekend: niet positief en niet negatief. Het enige wat wij kunnen doen is zorgen dat hij geen negatieve ervaringen opdoet en zoveel mogelijk positieve.

Op dit moment horen we af en toe een verdwaalde knal dus een onverwachts geluid waarbij we vaak een schrik reactie zien. Schrikken is niet erg maar geef hem de mogelijkheid om te herstellen. Soms kunnen ze dit zelfstandig en zullen ze even alert blijven staan om de spanning van zich af te schudden en weer over te gaan op de orde van de dag, maar mocht dit niet zo gebeuren en de hond komt bij u staan/zitten en/of laat hij stressignalen zien? (zoals hijgen, zijn bek aflikken, trillen, krabben of ander nerveus gedrag dat u niet van uw hond gewent bent) Stel hem gerust, knuffel hem zo nodig of neem hem even bij u op schoot.

Naar mate we dichter bij 31 december komen, zal het vuurwerk toenemen. Niet alleen de onverwachte knallen maar ook de geur en lichtflitsen zullen toenemen. Hou dan je wandelingen kort of loop op plekken ver weg van het vuurwerk, u wilt immers niet te veel risico nemen op negatieve ervaringen.

Sluit thuis je gordijnen en zet je radio of televisie iets harder dan gebruikelijk, geef hem geregeld een lekkere kluif of bot (kauwen heeft namelijk een ontspannende werking) en speel zo nu en dan een hersenwerkje om hem af te leiden.

Mocht je nog iets meer willen doen kunt u bij de dierenwinkel een Adaptil halsband of verstuiver halen deze verspreiden een rustgevend feromoon die helpen puppy’s een veilig en vertrouwd gevoel te geven in stressvolle situaties.

De Cidapet CBD olie ondersteund de hond op natuurlijke wijze hun stress te verminderen.

Ook hebben wij goede ervaringen met Thundershirt dat oefent een zachte, constante druk op het lichaam uit van uw pup. Het ingepakte gevoel voelt voor jouw hond als een fijne knuffel, waardoor een kalmerend effect wordt veroorzaakt.

Mocht u medicatie overwegen overleg dit dan eerst goed met uw dierenarts voor u deze beslissing neemt, heeft u nog vragen over de jaarwisseling met uw jonge hond mag u mij altijd nog even bellen of mailen voor een advies op maat.

Ik jullie hele fijne feestdagen en een fantastische 2019

Groetjes, Lesley van Alfen