De gevaren van de uitloopriem

Als we het over de uitloopriem hebben, dan hebben we het over de riem die de hond de mogelijkheid biedt om vrij te lopen, maar toch aan de lijn. De hond heeft de ruimte, kan van de baas weglopen want de lijn rolt uit en komt hij dichterbij rolt deze weer in. Er zijn diverse soorten uitloopriemen verkrijgbaar, vaak gaat dit op gewicht van de hond en zit er dus ook verschil in zwaarte van het handvat. Daarnaast zijn er ook nog keuzes in de lengte van de lijn. Op het handvat zit een stopknop (lock) om de riem voortijdig dat deze is uitgerold te stoppen. Hiermee verkort je de afstand dat de hond bij je vandaan loopt. De riem biedt dus lekker veel vrijheid voor de hond en je hebt als baas zijnde toch een riem om te voorkomen dat hij geheel bij de baas vandaan kan rennen.

Nadelen

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan deze riem en dan vooral voor de pups en jonge honden. Als nieuw baasje van je pup, leer je hiermee dat de hond trekt, tenslotte staat de lijn steeds strak. Als je de riem dus wilt gebruiken moet je eerst je hond leren netjes naast te lopen alvorens je met de uitloopriem aan de slag gaat.

Het grootste nadeel van deze riem is dat er vele ongelukken gebeuren. Zo is de riem vaak plat en dun en kan het ernstige snij- en brandwonden veroorzaken als de hond ineens een kant op rent. Of de riemen in de knoop komen, dan wel om de baas, een ander persoon/kind of een andere hond. De lijn kan zo verwikkelt raken dat deze de hond kan stikken ofwel dat deze strak om de benen van de baas draait en de baas valt, snijwonden veroorzaakt rond de benen, etc. Kinderen die er tegenaan rennen, een fietser die tegen de riem rijdt omdat deze de lijn niet heeft gezien, etc. Daarnaast kan de stopknop een enorme ruk te wegbrengen als de hond op volle snelheid wegrent. Blessures aan schouders, rug en heup kunnen het gevolg hiervan zijn.

Eén van de meest voorkomende gebeurtenissen met een uitloopriem is dat het handvat geregeld valt. De baas laat deze per ongeluk vallen, met wat voor reden dan ook. De handvatten zijn soms best zwaar en het maakt een behoorlijke klap op een harde ondergrond. Ook de lichte versie van de uitloopriem valt vaak en geeft ook een klap op de grond. Het resultaat van het vallen van de uitloopriem is dat de honden hier heel erg van schrikken en vaak direct wegrennen in paniek. Met het gevolg dat de uitloopriem direct oprolt en dus achter de hond aanvliegt omdat hij wegrent. De hond wordt nu achtervolgd door iets wat op de grond klettert, het gevaarte blijft ook nog steeds omhoog springen door de snelheid waarop de hond rent en komt met een sneltreinvaart op de hond af. Het stopt niet met achtervolgen. In paniek en angst door de achtervolging zijn er vele ongelukken bekend, zoals onder of tegen een auto aankomen. Ook zijn er vele ongelukken bekend van het slaan van de uitloopriem tegen alles en iedereen die op het pad van de hond staat, auto’s en het veroorzaken van flinke schades of blessures. Alles wat de hond onderweg tegenkomt kan de uitloopriem tegen aan slaan.

De botten van de pup, jonge hond, zijn pas volgroeid / gesloten tussen de 18 en 24 maanden. Dit betekent zeker in de puppenfase dat de botten heel erg kwetsbaar nog zijn. Het resultaat van het wegrennen in paniek, kan dus behoorlijke breuken veroorzaken. Het opspringen of afspringen van een stoep ofwel obstakels op de weg, de riem die ergens tegenaan vliegt en keihard terugkaatst naar de hond, verstrengeling van de riem met zelfs als risico van diepe snijwonden bij de hond tot als ergste amputatie als gevolg.

In de afgelopen 6 maanden hebben wij al 3 incidenten doorgekregen van de uitloopriem. Een puppen hondenpootje met op 5 plaatsen breuken en dus 8 weken uit de roulatie, met 2 operaties. Een gebroken heup, met als gevolg 8 tot 12 weken rust. Beide gevallen in de puppenfase, met als resultaat niet meer mogen bewegen en beperken van de socialisatiefase. Direct loop je achter en dit moet je weer inhalen. Het is best lastig een pup rustig te moeten houden voor zo lang.
Dan nog een voorbeeld van een baasje die is omgetrokken door 1 klein hondje omdat deze in een sneltrein vaart de riem om de baas had gewikkeld, met als resultaat wonden in het gezicht van de baas met een blijvend litteken.

Trainen met deze riem is ook niet toegestaan, maar neem liever in deze eerste levensjaar een gewone riem om het eerst te leren om netjes naast je te lopen.

De uitloopriem is zeker heel erg makkelijk, maar dan op oudere leeftijd en als je hond al netjes naast je kan lopen met een normale riem. Zeker in deze tijd is het niet getolereerd overal je hond los te laten en is dit een mooie oplossing. Echter, het advies is deze riem pas te nemen als je hond volwassen is en de botten zijn volgroeid, de hond getraind is op het netjes naast lopen en de commando’s er goed in zitten.