De gevaren van de uitlooplijn

De uitlooplijn, iedereen kent hem eigenlijk wel. De uitlooplijn is een riem/ lijn die zichzelf in het handvat weer oprolt als je hond dichterbij komt en meer ruimte geeft als je hond verder weg loopt.

De uitlooplijn geeft je hond meer vrijheid van beweging. Je hond kan immers zelf, tot de maximumlengte van de lijn, bepalen hoe ver hij bij je vandaan loopt.
Als eigenaar geeft deze uitlooplijn je ook nog een stukje controle over hoe ver de lijn uit kan lopen. Er zit namelijk altijd een lock/ stop knop in het handvat waarmee je ervoor kunt zorgen dat de lijn niet verder meer uitloopt.
De uitlooplijn wordt verkocht in verschillende formaten. Deze formaten worden gebaseerd op gewicht, en dus trekkracht, van je hond.
Zo alles bij elkaar lijkt de uitlooplijn ideaal voor alle situaties. Daarom willen wij je graag wijzen op een aantal grote nadelen van deze uitlooplijn.

Nadelen:
Trekken aan de lijn.

Je hebt lekker gezellig een pup in huis. De pup zit vol in zijn ontdekkings- en socialisatie fase. Een uitlooplijn geeft jouw pup de vrijheid om lekker op ontdekking te gaan en overal aan te snuffelen De uitlooplijn geeft jou ook een veilig gevoel, je hebt je pup tenslotte de hele tijd aan de lijn.
Wat je je misschien niet realiseert (je bent immers lekker aan het genieten van je pup) is dat je je pup hiermee al aan het trainen bent voor trekken aan de lijn. Op de lijn staat altijd spanning, de katrol in het handvat rolt immers zodra dit kan de lijn weer op. Maar als je pup verder wilt lopen geeft de katrol weer ruimte om dit te kunnen doen, de trekkracht van de katrol is immers niet te hoog.
Je pup heeft al heel snel door dat als je meer lijn wilt, je gewoon door moet lopen. Feitelijk leren we hem nu al dat als je meer ruimte wilt, dat je gewoon moet trekken aan de lijn. Dan komt deze ruimte vanzelf. Je zou er verstandig aan doen eerst je hond netjes naast je te leren lopen voordat je gebruik kunt maken van een uitlooplijn.

Verwondingen
Uitlooplijnen zijn eigenlijk altijd heel plat en/of dun. Dit is natuurlijk noodzakelijk om de lijn goed op te kunnen laten rollen in het handvat. Het nadeel hiervan is dat ze vrij gemakkelijk voor ernstige snij- en brandwonden kunnen zorgen bij zowel hond als mens.
Als je hond lekker buiten aan het dartelen is aan de uitlooplijn dan houdt hij/zij totaal geen rekening met het lijntje dat tussen jou en je hond loopt. Gevolg is vaak dat de lijn al gauw in de knoop schiet met lijnen van andere honden of met andere objecten.
Als een uitlooplijn om een andere hond of persoon komt te zitten en er wordt hard aan getrokken (vanuit je enthousiaste hond) ontstaan er al snel vervelende brand- en snijwonden. Bij mensen komen deze brand- en snijwonden het vaakst voor in de benen omdat de hond hier omheen is gedraaid en in de handen omdat we toch als reflex naar de lijn grijpen.
Bij de honden is er vaak grote paniek en angst als we opeens vastgebonden zitten aan bijvoorbeeld een andere hond. Een uitlooplijn is zeer dun en kan zich heel strak om één of meerdere honden tegelijk binden. Doordat de uitlooplijn altijd een vrij groot handvat heeft is bijna niet mogelijk om deze los te laten en zo de knoop ongedaan te maken. In het ergste geval raken honden zo in paniek en komt de lijn om de nek te zitten met een kans op verstikking.
Zo een situatie zal in ieder geval een behoorlijke negatieve indruk je hond achter laten. Dit kan weer omslaan in angst voor bepaalde situaties of plekken.
Ook is de lijn is de lijn vaak wat lastiger te zien voor omstanders. Met name kinderen en fietsers zien de lijn vaak niet of veel te laat, met alle gevolgen van dien.

Onhandigheid van de mens
De botten van je pup/ jonge hond zijn pas volgroeid/ gesloten tussen de 18 en 24 maanden. Dit houdt in dat in die eerste levensfase hun botten nog heel kwetsbaar zijn.

Wat regelmatig gebeurt, ontstaan uit onhandigheid van ons zelf, is dat het handvat valt. Zo’n handvat heeft toch nog best wel wat gewicht. Het vallen van zo een handvat geeft dan ook best wel een klap op de grond. Vervolgens zal de uitlooplijn beginnen met inrollen en met veel lawaai achter je pup aan denderen. Je pup zal hier ontzetten van schrikken en zal het dan ook op een lopen zetten. Maar de uitlooplijn geeft ook niet op! Deze blijft met veel gekletter achter je hond aanzitten in een poging zichzelf helemaal op te rollen.
Naast dat dit natuurlijk een ontzettend angstig moment voor je pup zal zijn heb je ook nog eens twee ongeleide projectielen vooruitschieten die voor heel wat schade kunnen zorgen.
Je pup zal de zijn uiterste best doen om te ontkomen aan het handvat van de uitlooplijn en hierbij meer risico’s nemen dan de pup zou doen als hij rustig aan het snuffelen was. De kans is groot dat je pup niet goed oplet, ergens tegen aan rent, een verkeerde sprong maakt, zich verstapt. Ook kan het handvat zich zo snel oprollen dat hij tegen je pup aan stuitert. Met zo een jong, kwetsbaar en opgroeiend lijf is in alle gevallen de kans botbreuken zeer groot.
Ook de lijn op zich kan hier voor flinke verwondingen zorgen. De lijn raakt makkelijk verstrikt en geeft een hoog risico op diepe snijwonden bij je hond, zelfs met amputaties als gevolg.

Ervaring
In de afgelopen 6 maanden hebben wij al 3 incidenten doorgekregen met de uitlooplijn.
– Een pootje van een pup dat op 5 plaatsen breuken had. Deze pup heeft 2 operaties moeten ondergaan en was met 8 weken oud al voor lange tijd verplicht tot rusten.
– Een gebroken heup, met als gevolg 8 tot 12 weken rust.
Beide van deze voorbeelden zijn voorgekomen in de eerste levensfase (puppyfase) van deze honden. Met als gevolg dat ze wekenlang rust moesten houden en dus hun ideale socialisatie fase hebben moeten missen. Dit zorgt gelijk voor een achterstand in die juist zo belangrijk fase.

– Een ander voorbeeld is van een eigenaar die is omgetrokken door 1 klein hondje doordat deze in hoog tempo om de eigenaar heen is gerent en toen een andere kant op schoot. Je benen zitten hier helemaal bij elkaar gebonden en zelfs bij een kleinere hond blijf je dan niet recht overeind staan. Uiteindelijk heeft de eigenaar blijvende littekens in het gezicht overgehouden aan de val.

Onze mening:
Trainen met een uitlooplijn is bij ons tijdens de training niet toegestaan. Wij adviseren iedereen ook altijd, zeker in het eerste levensjaar, voor een gewone riem te kiezen zodat je eerst kunt werken aan het wandelen zonder trekken.

De uitlooplijn is ontwikkeld met het gemak voor de mens in het achterhoofd en dat is gelukt. De uitlooplijn kan erg makkelijk zijn, maar dan wel op oudere leeftijd waar je hond al netjes naast je heeft leren lopen met een normale riem. Mocht je echt gebruik willen maken van de uitloopriem, dan adviseren wij je hier in ieder gevel mee te wachten tot je hond is uitgegroeid en netjes aan een normale lijn met je mee kan lopen.